Savršeno mesto za boravak organizovane grupe u Novom Sadu

Novi Sad je jedan od najlepših gradova u ovom delu Evrope i ima mnogo toga da ponudi kada je reč o kulturno-umetničkim i sportskim sadržajima. Školske ekskurzije učenika iz mesta širom naše zemlje česte su u Novom Sadu, a najveći grad u Vojvodini postaje sve primamljiviji i za strane turiste koji dolaze u organizovanim grupama.

Drugi najveći gradu u Srbiji nikako ne zaostaje za mnogim evropskim turističkim centrima, a u to se možete uveriti čim se malo osvrnete oko sebe i obratite pažnju na prelepu arhitekturu jezgra grada.

Višesatna šetnja po Novom Sadu, obilasci muzeja, galerija i drugih kulturnih ustanova, neizostavne ture po Petrovaradinskoj tvrđavi, ali i ispod nje, hodnicima ratnika prošlosti, umeju itekako da budu iscrpljujući. Sala za događaje Lavirint Novi Sad idealna je za predah veće grupe ljudi posle naporne šetnje ulicama i bulevarima srpske Atine. Ako vam je potreban i smeštaj u Novom Sadu, ne morate da tražite dalje jer upravo u ovom objektu postoji nekoliko višekrevetnih soba sa besplatnim WiFi internetom, bez čega je život danas nezamisliv. Kada ste već tu, u blizini smeštaja nalaze se Muzej Vojvodine, Srpsko narodno pozorište, ali i mesto na kome se održava Exit festival, tako da je Exit Labirint Centar idealno mesto u kome možete da boravite tokom održavanja najvećeg muzičkog festivala u okruženju.

Vratimo se na trenutak na najpopularniji nadimak Novog Sada – srpska Atina. Ovaj nadimak pripao mu je upravo zbog velikog broja kulturno-obrazovnih institucija koje se u njemu nalaze. Možda najvrednija pomena je Matica srpska, koja je najstarija književna, kulturna i naučna institucija srpskog naroda, a osnovali su je u Pešti 1826. godine neki od najumnijih Srba toga vremena. Matica srpska se seli u Novi Sad 1864. godine, a od 1912. nalazi se u zadužbini Marije Trandafil. Tu je i neizostavna Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, jedna od najstarijih škola u Srbiji, koja je dobila status ustanove od posebnog značaja.

Posetu Novom Sadu iskoristite i za obilazak Petrovaradinske tvrđave, jedne od najpopularnijih turističkih destinacija. Otkrijte tajne njenih graditelja šetnjom po podgrađu, a potom sa profesionalnim vodičima siđite u njene lagume i saznajte sve o „Gibraltaru na Dunavu“.

Prava bi šteta bila boraviti u Novom Sadu, a ne skoknuti do predivnih Sremskih Karlovaca za koje se s pravom kaže da su „grad vina, duhovnosti i kulture“. Kažu da u Sremskim Karlovcima svaka građevina ima svoju posebnu priču i bogatu istoriju. Posle Prve velike seobe Srba, Sremski Karlovci postali su naslednik Pećke patrijaršije, a baš u ovom gradu nalazi se i najstarija gimnazija u Srbiji – Karlovačka gimnazija. Ovaj vinski sremski gradić može da se pohvali najboljim vinarijama u zemlji i manifestacijom Grožđebal, koja svake godine okupi ogroman broj posetilaca.

Usput produžite na Frušku goru i uživajte u nesvakidašnjem spoju prirode izuzetne lepote i arhitekture i umetnosti nekih od šesnaest manastira Srpske pravoslavne crkve.

Ne treba ni pomenuti, posle duge šetnje i obilazaka, vratite se u Exit Lavirint Centar, koji je savršeno mesto za boravak organizovane grupe u Novom Sadu.