Šta je metabolički sindrom i kako sprečiti pojavu dijabetesa?

Metabolički sindrom predstavlјa niz faktora rizika za obolevanje od dijabetesa i kardiovaskularnih  bolesti.  Četiri najuticajnija faktora, koji se nazivaju I “kvartet smrti”,  su  stomačna gojaznost, neki od poremećaja regulacije šećera u krvi, povišen krvni pritisak i povišene vrednosti masnoće u krvi.

 

 

Pod stomačnom gojaznošću se smatra obim struka veći od 94 cm za muškarce, odnosno veći od 80cm za žene. Glikemija veća od 5,6 mmol/l, trigliceridi veći od 1,7 mmol/l, HDl manji od 1 za muškarce, odnosno 1,3 za žene i krvni pritisak preko 130/85 mmHG su ostala tri faktora rizika koja dovode do metaboličkog sindroma.

 

Osnovni uzroci nastanka gojaznosti i dijabetesa tipa 2 su smanjena fizička aktivnost, nedovoljno kretanje i predugo sedenje, kao i nepravilna ishrana bogata prostim ugljenim hidratima i zasićenim mastima životinjskog porekla, bez dovoljnog unosa voća, povrća I žitarica.

 

Prvi znak pojave dijabetesa se manifestuje vrednošću šećera u krvi od 5,6 do 6,1 mmol/l i tada bi trebalo odraditi test opterećenja kojim se uspostavlja dijagnoza da li neko ima predijabetes ili dijabetes. Pojava dijabetesa se može sprečiti regulisanjem stanja predijabetesa pravilnom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i odgovarajućim lekovima.

 

Kada je reč o pravilnoj ishrani bilo bi poželjno da se hranite što zdravije i umerenije, što nekada nije nimalo lako, s obzirom na tempo života i neredovnost ishrane sa kojom se suočavaju mnogi od nas. Treba konzumirati proverene i zdrave namirnice. Jedna od njih je svakako Tonus Hleb koji se proizvodi od proklijalih zrna žitarica, a koji po nedavno urađenom medicinskom istraživanju koje je sprovela Prof dr Vesna Dimitrijević Srećković, direktno utiče na smanjenje oštećenja DNK kod osoba koje boluju od dijabetesa.

 

Pa ipak, ono što se prvo savetuje jeste da obavite lekarski pregled kako bi se sa sigurnošću utvrdili svi parametri na osnovu kojih se veoma lako može utvrditi da li ste u grupi pacijenata koja se nalazi u stanju predijabetesa. Redovnom kontrolom i pažljivom ishranom možete otkloniti opasnost od nastanka dijabetesa, u većini slučajeva bez obzira na genetske predispozicije.