Voda u Sremu znatno bolja nego u Bačkoj i Banatu

Kvalitet vode za piće u Vojvodini je na  nezadovoljavajućem nivou.

Za potrebe snabdevanja stanovništva vodom u Vojvodini koriste se bušeni bunari odnosno podzemne vode. Na osnovu podataka  i sprovedenih analiza u Vojvodini, 21 vodovodni sistem ne zadovoljava postojeće standarde. To su: Subotica, Zrenjanin, Novi Bečej, Žitište, Kanjiža, Opovo, Alibunar, Kovin, Sombor, Apatin, Odžaci, Kula, Srbobran, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Žabalj, Temerin, Beočin, Šid i Stara Pazova. Najčešći uzroci neispravnosti su povećan sadržaj gvožđa, boja, mutnoća, povećan sadržaj organskih materija i amonijum jona. U pojedinim vodovodima prisutna je povećana mineralizacija odnosno konstatovano prisustvo arsena i natrijuma. Kada je reč o mikrobiološkoj neispravnosti najčešći uzroci neispravnosti su prisustvo Ešherihia koli i koliformne bakterije kao posledica fekalnog zagađenja. Pod najvišim rizikom od infekcije su bebe i deca, osobe s oštećenim imunim sistemom, bolesnici i stara lica. Epherihia koli može da izazove infekcije žučne kese i žučnih puteva, upalu slepog creva, potrbušnice, gnojne upale kože i rana, a s mesta primarne lokalizacije mogu prodreti u krv i izazvati sepsu.

Vode neispravne od 77 do 100 posto

U zavisnosti od opštine, procenat neispravne vode za piće koja se distribuira stanovništvu je veoma visok. On se kreće od 77 do 100 procenata posmatrajući fizičko-hemijske karakteristike i od 8 do 33 procenata za mikrobiološke parametre. Podaci preuzeti iz Izveštaja koji je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“

Na snazi zabrane upotrebe vode za piće i pripremu hrane

U najlošijoj situaciji su područje severne Bačke, severnog i srednjeg Banata. Kvalitet voda za vodosnabdevanje Srema je znatno bolji, u odnosu na Banat i Bačku. Zbog povišene koncentracije arsena, postoji zabrana upotrebe vode u opštini Temerin, u gradu Zrenjaninu i nekim mestima u opštini Odžaci (u Zrenjaninu i Temerinu je  zabrana na snazi od 2003. godine). Međutim, u drugim mestima gde je takođe detektovan arsen u vodi za piće to nije slučaj. Preko 40 procenata stanovništva u području Bačke i Banata se snabdeva vodom koja sadrži više od 10 μg/l arsena. U većini slučajeva ka u vodi za piće kreće se od 150-250 μg/l. Nažalost, većina vodovoda u Vojvodini (sem subotičkog) ne poseduje tehnologije za uklanjanje arsena iz podremnih voda, te je sadržaj arsena u vodi za piće na većem delu teritorije Vojvodine iznad 10 μg/l  koliko je dozvoljeno prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Rešenje je u preradi vode

Rešenje bi svakako bilo u izgradnji novih bunara, unapređenju i renoviranju postojeće distributivne mreže kako bi se poboljšao mikrobiološki kvalitet vode. Izrada postrojenja sa adekvatnim tehnologijama za prerade vode koje će je dovesti do zahtevanog kvaliteta vode u vodovodima prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Svakako prioritet i podršku u rešavanju treba da imaju sredine koje su ugrožene povećanim koncentracijama toksičnih materija kao što je arsen. Zabrinjavajuće je i to da više od 70 naselja u Vojvodini uopšte nema vodovode i da se u svega nekoliko mesta voda prerađuje pre nego što se uputi potrošačima.

Zrenjanin pred rešenjem problema

Upravo ovih dana počeo je probni rad postrojenja za preradu vode u Zrenjaninu tako da uskoro pored Subotice i Zrenjanin bi mogao da postane mesto gde je rešen problem prisustva arsena u vodi za piće.   – V. Mandić

 

Projekat „Voda koju pijemo“ sufinansiran je iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje. Napomena: stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.